3 voordelen van digitalisering in corona-tijd

Blog

7 september 2020

Dylan van der Schoor

De corona-crisis heeft de sierteelt dit jaar hard geraakt. In de bloembollenteelt en -handel zijn de inkomsten voor dit jaar onzeker en 2020 zal niet snel zijn vergeten. Ondanks dit alles is de sector vaker dan ooit positief in het nieuws geweest. De drive-through bij Gebr. Hogervorst en alle video's van de duizenden mensen die blij gemaakt zijn met bloemen van de kwekerijen hebben laten zien dat de sector veerkrachtig is. Ook de laatste cijfers van de Rabobank laten dit zien.

Van Corona-proof naar future-proof

Gelukkig is bij de kwekerijen het rooiseizoen goed verlopen en is de opbrengst goed te noemen. Binnen een paar weken hingen bij iedere kwekerij plexiglas schermen aan de pelband en werden alle nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om Corona-proof te werken. Kijkend naar de toekomst zullen bedrijven voorlopig nog rekening moeten houden met de 1,5 meter maatregel, dreigen er grote tekorten aan seizoenskrachten en wordt er gesproken over een nieuwe financiële crisis. In dit artikel leggen we uit wat automatisering kan betekenen voor het future-proof maken van je bedrijf.

"Betere (online) communicatie en overzicht zorgen voor minder fouten en minder stress."

1. Werk online samen

Op de werkvloer kunnen online tools helpen om het aantal fysieke contact momenten te verminderen. In onze privé-levens is dit doodnormaal en gebruiken we tools als Dropbox, Whatsapp, Zoom en andere social media om georganiseerd te communiceren. Op de werkvloer wordt er echter nog maar weinig gebruik gemaakt van handige online tools. Dit terwijl het juist in die drukke periodes zo belangrijk is dat iedereen goed communiceert en met de juiste informatie aan het werk is. Probeer bijvoorbeeld eens een werkplanning te maken in Asana (gratis) of werk tegelijk en samen in Google Docs aan een plantschema (of Tour de France poule!). Ook is, anders dan bij het veelgebruikte whiteboard in de schuur, in een online tool als Beam elke wijziging of verplaatsing van de voorraad direct inzichtelijk voor alle werknemers. Als iedereen altijd up-to-date is werk je beter samen en zijn er minder miscommunicaties.

2. Minder mensen, meer doen

Er zijn de laatste jaren steeds minder seizoenarbeiders in Nederland en de loonkosten stijgen. Door de Corona-crisis is deze afname alleen nog maar versterkt. Als bedrijf wil je natuurlijk de loonkosten zo laag mogelijk houden en efficiënt werken. Betere (online) communicatie en overzicht zorgen voor minder fouten en minder stress. Fouten of onduidelijkheid in de drukke periode kunnen al gauw veel extra tijd (en dus manuren!) kosten.

 

3. Geen onduidelijkheid over (schade-) claims

In de schuur wil je op elk moment precies weten hoeveel plantgoed en leverbare voorraad je hebt van elke cultivar en maat. Met online tools als Beam ben je tot op de seconde verzekerd van overzicht over je hele voorraad. Niet alleen handig voor de verzekering, maar ook (zo blijkt uit de praktijk) wanneer je een schadeclaim in moet dienen in het geval van een crisis.

Bij Beam helpen we bloembollenbedrijven om future-proof te werken. Alle voorraad en tracking & tracing zit in één gebruiksvriendelijke app waar je met alle medewerkers tegelijk in kunt werken. Benieuwd geworden naar hoe onze klanten Beam gebruiken? Vraag een gratis demo aan of mail ons voor een referentiebezoek aan een van onze klanten.

Vraag hier de brochure of een live demo van Beam aan

* We delen nooit gebruikersgegevens met derden.
Bedankt! Uw aanvraag is ontvangen.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden.