Gebruiker in beeld: Lex van Haaster (Van Haaster Vijfhuizen)

Blog

22 oktober 2020

1. Wie ben je en wat doet jullie bedrijf?

"Ik ben Lex van Haaster, de jongste zoon van Rob van Haaster. Ik ben verantwoordelijk voor een groot deel van onze logistiek. Binnen ons bedrijf zorg ik dat alle voorraad goed wordt bijgehouden. Als bedrijf telen we driebolgewassen, en een knolgewas: Hyacinten, Tulpen, Narcissen en Krokussen. Daarnaast broeien we in de winter Snij-hyacinten."

2. Tegen welke problemen problemen liepen jullie aan in het bedrijf?

"Toen we nog kleiner waren als bedrijf kon je de processen nog wat makkelijker uit je hoofd volgen. Naarmate we als bedrijf groter werden werd het steeds moeilijker de processen te overzien en precies te onthouden waar je partijen precies stonden. Vroeger werd er gewoon op de kist en papiertjes geschreven. Dan moest je maar hopen dat alles goed werd opgeschreven en de juiste kisten bij de juiste partijen bleven als alles door de schuur werd verplaatst. Het was daardoor moeilijk te controleren of de aantallen nog wel klopten of van welk perceel de partij af kwam.

Iedereen heeft natuurlijk ook zijn eigen manier van dingen opschrijven, bijvoorbeeld bij het snel opschrijven van afkortingen. Iedereen heeft voor zichzelf een manier van ‘zo moet het’, daardoor wordt het snel onoverzichtelijk. Door de app kan je hier nu één lijn in trekken."

"Je hoeft niet naar de cel te rijden of dingen op een papiertje of in een grote map op te schrijven, waarbij je dat papiertje weer kwijt kunt raken."

3. Waarom zijn jullie op zoek gegaan naar een oplossing om je voorraad digitaal mee te registreren?

"We raakten op een gegeven moment gewoon partijen kwijt. Dan wist je gewoon niet meer precies waar ze nou stonden, en of ze nog gesorteerd moesten worden bijvoorbeeld. Drie jaar geleden dachten we dat we klaar waren met het pellen van de tulpen toen bleek dat we nog 40 kisten moesten. Dat kostte ons uiteindelijk nog twee dagen extra. Dat was de druppel. Toen zijn we gaan zoeken naar een systeem.

We kwamen eerst bij een andere grote tulpenkweker. Zij werkten met kaartjes met barcodes, waarbij ze moesten inscannen op welke rij ze stonden. Toen kwam mijn vader in de Greenity een verhaal tegen over Beam, dat net gelanceerd was. Zo zijn we uiteindelijk bij Beam terecht gekomen. Hij is toen de systemen gaan afwegen."

Een oud krijtbord op de deur van de koelcel waar vroeger de voorraad in de cel op werd bijgehouden

4. Waarom kozen jullie voor Beam in plaats van een systeem waarbij partijen moeten worden gescand?

"Het systeem waarbij je moest scannen was al ouderwets, dat bestond al een paar jaar. De ontwikkeling daarvan lag al een paar jaar stil. Beam was net fris begonnen en werd snel doorontwikkeld. Ook vonden we het te veel moeite om per kist eerst de kaart op de kist te scannen en dan de rij te scannen. We zochten een simpelere oplossing."

5. Waarom past Beam als bedrijf goed bij Van Haaster Vijfhuizen?

"We zijn een groeiend bedrijf en er komt een nieuwe lichting bedrijfsopvolgers aan. Als bedrijf willen we doorontwikkelen en zien we altijd mogelijkheden tot verbetering. Dit zagen we ook bij Beam terug."

6. Wat is het beste aan het gebruik van Beam?

"Je haalt niet zomaar twee partijen door elkaar omdat ze dezelfde naam hebben. Omdat je alle historie en informatie van een partij bij elkaar hebt kun je ze makkelijk onderscheiden van elkaar. Ook zijn de labels die we uit Beam printen ideaal. Ook als de kisten nat worden blijven ze erop zitten en weet je nog wat erin zit."

7. Hoe gebruiken jullie Beam in de dagelijkse processen (vanaf het perceel, in de schuur, etc..)?

"Als de bollen gerooid worden en van het land af komen geeft mijn broer op de rooimachine door wat er in de kisten zit, van welk perceel ze komen, wat de plantmaat is en soms zelfs waar ze het jaar ervoor gestaan hebben. Ik zorg dat alles dan goed ingevoerd wordt in het systeem. De kisten worden een paar dagen voor de sneldroogwand geplaatst tot we ze bij elkaar gaan zoeken om ze weg te zetten in de schuur. Als we gaan sorteren of gaan pellen splitsen we de verschillende maten af van de bestaande gerooide partijen, zodat alle historie behouden blijft. Het is voor ons belangrijk dat we dat onthouden, voor het geval er iets aan de hand is met een partij.

Voor de broeierij planten we de bollen uit de kuubskisten in broeibakken. Als we bijvoorbeeld Hyacinten Delfstblauw 15-en gaan opplanten splitsen we daarvan de bollen op basis van de opplantweek en dag af. Dan gaan ze de cel in. Als we dit invoeren in het systeem kunnen we elke bak een locatie geven en zetten we deze achttien hoog weg in de cel. Na vier weken halen we ze uit de cel om de afdekplaten eraf te halen. Doordat we precies weten op welke dag de bollen opgeplant zijn weten we voor welke broeibakken het tijd is om de platen eraf te halen. Ze gaan dan nog 11 weken de cel in totdat ze de kas in mogen. In de tussentijd weet je precies hoeveel voorraad je hebt en waar het staat."

Op de plattegrond registreer je alle verplaatsingen vanaf de heftruck.

8. Wat levert het gebruikt van Beam op voor jullie?

"Vooral het totale overzicht. Dat je vanuit je app kunt zien waar alles staat. Je hoeft niet naar de cel te rijden of dingen op een papiertje of in een grote map op te schrijven, waarbij je dat papiertje weer kwijt kunt raken. Je kan gewoon binnen een paar klikken precies weten wat je precies hebt staan. Niet ongeveer of ‘ik denk dat het daar staat’ of ‘ik denk dat we nog zoveel hebben’. Ook in de verkoop is dit makkelijker: als je gebeld wordt weet je binnen 5 minuten wat je voorraad nog is."

"Je kan gewoon binnen een paar klikken precies weten wat je precies hebt staan."

9. Zou je Beam aanbevelen aan andere bollenkwekers?

"Je krijgt door Beam ineens heel veel overzicht. Je raakt zowel partijen als het overzicht dus niet meer kwijt. Je hoort soms van bedrijven dat ze een partij of zelfs een hele cel vergeten. Dan denk je: met een relatief simpel systeem kan dat worden voorkomen. In plaats van dat je dingen op gevoel of ‘ongeveer’ doet, weet je, ook in de verkoop, precies wat je hebt. "

10. Zijn er nog zaken die je zou willen toevoegen aan Beam?

"Het zou mooi zijn als je op de iPad direct ziet wat de temperatuur en luchtvochtigheid in de cel is. Dan hoeft je straks ook niet meer naar de klimaatcomputer te lopen."

Lees verder

De transformatie naar cloudbased voorraadbeheer

November 16, 2023

MT/Sprout: Innovatie van Beam Tracking schudt de agrosector op

July 23, 2023

Gebruiker in beeld: Royal van Zanten

March 31, 2022

Geïnteresseerd in onze oplossingen?
Praat vrijblijvend met onze sales afdeling en ontvang een gratis demo

Contact sales