In de Spiegel - Flower Science

Blog

24 juni 2020

Dylan van der Schoor

Door: Flower Science

Het moet efficiënter, beter, makkelijker en inzichtelijker. Vergeleken bij veel andere sectoren loopt de bollensector gewoon achter in technologische ontwikkeling. En wij hebben een groot deel van de oplossing. Veel bollenondernemers hebben thuis alles strak geregeld: een mooie en dure telefoon, leuke gadgets, handige apps, draadloze oplossingen, een sonos, spotify, netflix en meer. Wat dat betreft gaan ze net als iedereen met de tijd mee. Waarom zou je in je bedrijf dan geen goede apps toepassen die het werk eenvoudiger maken?

Als je in de spiegel kijkt, wat voor soort ondernemer zie je dan?

Sam: ik zie mezelf als een gedreven ondernemer die gepassioneerd is door nieuwe technologie. Op dit moment voel ik me vooral uitgedaagd om nieuwe technologie toe te passen in bestaande ondernemingen.
Dylan: Dat geldt voor mij ook. Samen vormen we een goed duo. Ons ondernemerschap is begonnen als een studievriendschap. We hebben samen met een andere studiegenoot en bollenstreker Daan van Steijn een afstudeeropdracht gedaan binnen de bollensector. Na de afstudeeropdracht hebben we besloten dat we hier ons werk van willen maken.

Wat is jullie CORE business?

Sam: Wij creëren slimme bollenbedrijven. Door het gebruik van RFID-technologie en slimme applicaties kunnen wij ervoor zorgen dat bollenondernemers altijd live hun voorraad, bedrijfsmiddelen en zendingen kunnen volgen.
Dylan: Wij hebben hiervoor een gemakkelijke en gebruiksvriendelijke track & trace applicatie ontwikkeld. Dit doen we door met Radio Frequency Identification (RFID) te werken, deze techniek wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in de OV chipkaart. Wij zorgen ervoor dat de ondernemer zijn voorraad en zendingen heel gemakkelijk kan volgen via een app op zijn telefoon, tablet of laptop.

Van wie ben jij d’r een?

Dylan: ik kom niet uit de Bollenstreek. Ik kom uit Zwolle. In deze fase van ons bedrijf zou het eigenlijk wel makkelijk zijn om “er eentje van iemand” te zijn. Je merkt dat het in de bollensector handig is om een bekende te zijn. Gelukkig krijgen we hulp van enthousiaste ondernemers in de sector, zoals van Daan. Deze ondernemers, die voor Beam een ambassadeursrol vervullen, zijn ontzettend belangrijk.
Sam: Ik kom hier ook niet vandaan. Ik heb zowel in het binnen- als buitenland gewoond. En nu wonen we allebei in Amsterdam. Het is zo nu en dan ook wel handig om hier juist niet vandaan te komen. Zo houden we natuurlijk wel die frisse blik.

Waar ben je het meest trots op?

Dylan: We zijn afgestudeerd bij koel- en preparatiehuis Via Roma in Hillegom, hier is het idee voor onze track & trace geboren en vanuit hier zijn we verder gaan ontwikkelen. Het was ons al meteen duidelijk dat we iets hadden bedacht waar zeer veel behoefte aan bestaat binnen de bollensector. Iets om trots op te zijn ja!
Sam: Ik vind het geweldig dat wij in een relatief korte tijd, als startup, zoveel voor elkaar hebben gekregen met zo weinig middelen. Wij hebben een goed werkend product dat waarde toevoegt en bovendien gebruiksvriendelijk is. Op dit moment zit al onze energie hierin.

Van welke gebeurtenis heb je veel geleerd?

Sam: Momenteel leren we alleen maar. We vangen natuurlijk ook regelmatig bot als jonge ondernemers. We zijn geen bekenden in de streek en veel bollenkwekers moeten overtuigd worden van de noodzakelijkheid van nieuwe technologie. We horen regelmatig zinnen als “het gaat toch goed zo?”. Ik vind dat onbegrijpelijk. Veel bollenbedrijven zijn miljoenenbedrijven, de producten gaan de hele wereld over. Het zijn geen kleine agrarische schuren, maar grote ondernemingen.
Dylan: Ja het voelt soms als missiewerk. We leren daarom vooral dat we niet moeten opgeven en we de sector eerst moeten informeren en overtuigen door ze kennis te laten maken met ons product.

Waar gaat je hart snel van kloppen?

Sam: Van nieuwe technologie, ik volg alles. Ik ben groot fan van Elon Musk, de man die naar de maan en mars wil met eigen commerciële ruimtevluchten.
Dylan: Ik vind het geweldig om oplossingen te bedenken voor ingewikkelde vraagstukken. We hadden na ons afstuderen natuurlijk ook ergens in dienst kunnen gaan en voor een grote corporate kunnen gaan werken, maar we kiezen voor het avontuur.

Ben je een duurzame of bewuste ondernemer?

Dylan: Ons product is duurzaam. Door het track & trace systeem is er veel minder kans op fouten en verlies. Je verbetert je efficiëntie, je leverbetrouwbaarheid en je bespaart tijd en geld op administratie en orderpicken. Bovendien bespaar je op papier.
Sam: Verder zijn we vooral ook heel bewust aan het ondernemen. Deels doordat je met een natuurproduct te maken hebt, maar ook omdat we als startup gewoon veel willen doen met weinig middelen. Misschien is creatief wel een beter woord.

Wat moet anders in de bloemenbollensector de komende jaren?

Sam: Het moet efficiënter, beter, makkelijker en inzichtelijker. Vergeleken bij veel andere sectoren loopt de bollensector gewoon achter in technologische ontwikkeling. En wij hebben een groot deel van de oplossing. Veel bollenondernemers hebben thuis alles strak geregeld: een mooie en dure telefoon, leuke gadgets, handige apps, draadloze oplossingen, een sonos, spotify, netflix en meer. Wat dat betreft gaan ze net als iedereen met de tijd mee. Waarom zou je in je bedrijf dan geen goede apps toepassen die het werk eenvoudiger maken?
Veel bedrijven zijn afgelopen jaren enorm gegroeid, juist daarom neemt de druk van registreren en controle toe. In een modern en groot bedrijf moet je gewoon slim werken.

Waar zie jij jezelf / je bedrijf over 5 jaar?

Dylan: Op dit moment helpen we individuele bedrijven om future-proof oftewel slimmer te worden. Hierna willen we de hele sector gaan bedienen. Eigenlijk willen we de hele keten van de sector bedienen. Onze technologie kan prima worden toegepast en gekoppeld bij verschillende bedrijven, zodat de gehele keten een geoliede machine wordt. Wij willen verbeteren en verbinden. We staan zeker open voor samenwerkingen. Er is veel behoefte aan, de eerste stappen worden gezet en wij geloven er in.

Er lopen veel mensen rond in de bloemensector. Met welke persoon wil jij wel een dagje ruilen? In wiens schoenen wil jij wel een dagje lopen?

Sam: In het bloembollenvak wordt hard gewerkt. Maar ook is er ongelofelijk veel liefde en passie voor het vak. Ik zou graag door de ogen van een kweker willen kijken en voelen hoe dat is. Het liefst iemand van de oudere garde.
Dylan: Ik wil ook wel zien hoe een jonge bollenkweker kijkt naar het bedrijf. Waar loopt hij tegenaan, wat wil hij veranderen? Op dit moment lopen er diverse generaties in het bollenbedrijf. Wie zijn de decisionmakers, wat zijn de overwegingen?
Sam: we zouden inderdaad een dagje in de schoenen van alle twee deze generaties moeten lopen. Dat zou ons veel waardevolle informatie opleveren.

Auteur: Flower Science

Lees verder

De transformatie naar cloudbased voorraadbeheer

November 16, 2023

MT/Sprout: Innovatie van Beam Tracking schudt de agrosector op

July 23, 2023

Gebruiker in beeld: Royal van Zanten

March 31, 2022

Geïnteresseerd in onze oplossingen?
Praat vrijblijvend met onze sales afdeling en ontvang een gratis demo

Contact sales