Kansen voor efficiëntere bewaring in de bollenschuur

Blog

14 september 2020

Dylan van der Schoor

Uit onderzoek van de Rabobank bleek dit jaar dat twee op de drie akkerbouwers binnen vijf jaar zal investeren in precisielandbouw. Telers verwachten hiermee vooral nauwkeuriger en efficiënter te kunnen werken. De laatste decennia heeft de mechanisatie een vlucht genomen en is het nu mogelijk om op het land preciezer en efficiënter te werken door middel van nauwkeurige gps-systemen, geavanceerde rooimachines en trekkers die vol zitten met handige techniek.

Een trekker ziet er anno 2020 daarom al snel zo uit:

Een trekker anno 2020

Techniek in de bewaring

Eenmaal gerooid is het de juiste bewaring die de kwaliteit van de bollenoogst moet garanderen tot de export, opbroei of het opnieuw planten. De grote hoeveelheden die van het land komen in kisten moeten in korte tijd worden gespoeld, gedroogd, gesorteerd en ondergaan dan een temperatuurbehandeling. Tijdens de bewaring worden partijen van verschillende soorten en maten elk tussen de 5 en 15 keer verplaatst. Ook bij uitval, (deel)levering of omrijden is het weer noodzakelijk dat alle locaties worden bijgewerkt. Precisie en overzicht zijn hier vanwege de grote hoeveelheden aan partijen, cultivars, maten en bewaarcellen dus van cruciaal belang.

“Het combineren van bewaringslocaties, klimaatdata zoals temperatuur en RV-waarden en opbrengstgegevens per partij biedt kansen voor nieuwe inzichten.”

Toch ziet in de bewaring de administratie er doorgaans zo uit:

  • Een stapel papier op de heftruck
  • Een stapel papier met magneten op de koelceldeur
  • Een geschreven rijkaart op elke voorste stapelkisten of bakken
  • Een whiteboard of krijtbord waar de celindeling op staat geschreven
  • Een excelsheet die op kantoor wordt ingevuld (vaak aan het eind van de dag)
Bewaringsadministratie anno 2020

Waarom werken de meeste bedrijven toch nog op deze manier? Software wordt immers steeds mobieler, sneller en gebruiksvriendelijker. Je zou zeggen dat er daarom grote kansen liggen voor bedrijven om in de bewaring efficiënter te werken. ‘Het moet in de schuur vooral praktisch zijn’ is een door ons veelgehoord geluid. Door gebrek aan een makkelijke en (financieel) laagdrempelige oplossing was de stap naar digitaal werken voor veel bedrijven lange tijd te groot. Een mobiele app moet niet alleen net zo praktisch zijn als papier of een whiteboard, maar ook moet iedereen op elk moment (op afstand!) kunnen checken hoe de cel erbij staat, hoeveel van een soort je nog hebt en bijvoorbeeld hoeveel ruimte er nog over is.

“Als een klant dan belt over een geleverde partij waar iets mee aan de hand is sta je als leverancier sterk als je direct kan laten zien waar die partij allemaal geweest is.”  

Praktisch is pas het begin

Hoewel een tool voor de bewaring uiteraard praktisch moet zijn is dit waar de voordelen beginnen. Door de toenemende eisen aan tracking & tracing (denk aan de invoering van het plantenpaspoort) en de krapte op de arbeidsmarkt is het steeds belangrijker dat met minder mensen er nauwkeuriger gewerkt kan worden. Het van de heftruck afstappen om locaties op te schrijven, het overtypen op kantoor in Excel en het heen en weer lopen met papieren is verloren tijd. Bovendien is de kans op fouten en het ‘kwijt raken’ van eenpartij aanzienlijk kleiner wanneer er overzicht en een volledige historie per partij is. Als een klant dan belt over een geleverde partij waar iets mee aan de hand is sta je als leverancier sterk als je direct kan laten zien waar die partij allemaal geweest is.  

(Big) klimaatdata

Sensoren worden steeds beter, betrouwbaarder en betaalbaarder. Klimaatcomputers worden steeds kleiner en slimmer en er zijn inmiddels sensoren die hun data rechtstreeks of via een gateway naar de cloud sturen. Het combineren van bewaringslocaties, klimaatdata zoals temperatuur en RV-waarden en opbrengstgegevens per partij biedt kansen voor nieuwe inzichten. Wat is de optimale temperatuur voor elke cultivar en maat? Hoeveel lucht hebben verschillende cultivars en maten precies nodig? Kunnen we beter voorspellen waar en wanneer fusarium zich ontwikkelt? Tot voorkort waren telers hiervoor afhankelijk van openbaar praktijk- of privaatonderzoek van bijvoorbeeld de WUR of Delphy. Door het zelf verzamelen en combineren van deze digitale data kan in de toekomst de teler of een productgroep zelf onderzoek doen en beter en preciezer antwoord geven op dit soort onderzoeksvragen.

Bij Beam werken we hard aan onze missie om bedrijven te helpende bewaring van begin tot eind onder controle te hebben en jaar op jaar te verbeteren. Door te beginnen in de praktijk en bij de tracking & tracing van partijen leggen we een basis voor de koppeling met sensordata en nog meeroverzicht in de bewaring. Verschillende telers, koelhuizen en exportbedrijven als Nord Lommerse, Via Roma en Van Haaster Vijfhuizen vertrouwen al op Beam voor de overzichtelijke bewaring van hun bloembollen.

Het is onze missie om de bewaring bij bedrijven efficiënter en slimmer te maken. Meer informatie of hier ideeën over uitwisselen? Mail ons op info@beamtracking.com.

Lees verder

Efficiënt voorraadbeheer leidt tot kostenbesparing

March 19, 2024

De transformatie naar cloudbased voorraadbeheer

November 16, 2023

MT/Sprout: Innovatie van Beam Tracking schudt de agrosector op

July 23, 2023

Geïnteresseerd in onze oplossingen?
Praat vrijblijvend met onze sales afdeling en ontvang een gratis demo

Contact sales