3 redenen waarom je in 2021 geen barcodes (meer) nodig hebt voor tracking & tracing

Blog

11 mei 2020

Op 7 oktober 1952 werd de barcode gepatenteerd. Daarna vond de barcode een weg naar toepassingen in de retail en logistiek. Door producten te voorzien van een gestandaardiseerde streepjescode konden bedrijven hun processen beter inrichten en kon er meer processen worden geautomatiseerd. Toch zijn op veel plekken barcodes nooit van de grond gekomen of worden ze zelfs vervangen. Hoe komt dit? En waarom zouden we bij Beam barcodes kunnen gebruiken, maar is het niet nodig?

1. De opmars van mobiele technologie

De barcode stamt uit de tijd dat er nog geen gebruiksvriendelijke apps waren. Door een barcode te scannen kon men op de vloer toch automatiseren en digitaal producten inscannen, afboeken of verplaatsen. Anno 2021 zijn apps gebruiksvriendelijk en razendsnel. Daardoor ziet de gebruiker direct duidelijk alle informatie over het product, de koelcel en de processen op zijn scherm, waardoor de kans op fouten kleiner wordt. Oók als de gebruiker zonder internetverbinding (in de koelcel bijvoorbeeld) aan het werk is.

"Daardoor is de stap om te beginnen met digitalisering voor veel bedrijven nog altijd te groot en blijft het oude vertrouwde papiertje regeren"

2. Een kind moet de was kunnen doen

We dragen elke dag onze complete videotheek, muziekbibliotheek en boekenkast met ons mee. Grotere beeldschermen, betere accu’s en snellere processors zorgen ervoor dat alles in onze levens visueler geworden is. Iedereen kan tegenwoordig een film aanzetten via Netflix of de Sonos aansturen via Spotify. Doordat apps tegenwoordig zo grafisch, overzichtelijk en gebruiksvriendelijker zijn kan iedereen ermee leren werken; jong, oud, Nederlands of niet-Nederlands. In een tijd waarin goede (seizoens)arbeiders steeds moeilijker te vinden zijn is het volgens ons extra belangrijk dat bedrijfssoftware het werk makkelijker, in plaats van moeilijker maakt.

3.Kostendrempel

Tegenwoordig kost een industriële barcode-scanner minstens net zo veel als een iPad. Daarnaast is er een printer nodig en móet elk product uitgerust worden met een barcode. Daardoor is de stap om te beginnen met digitalisering voor veel bedrijven nog altijd te groot en blijft het oude vertrouwde papiertje regeren. Door bedrijven de optie te bieden om enkel met een iPad (en een app) de starten wordt het financieel, maar ook praktisch aantrekkelijker voor een breder scala aan bedrijven om te starten met digitale tracking & tracing van hun producten. Desgewenst kunnen bedrijven dan later altijd nog uitbreiden met een printer, labels of randapparatuur.    

Ondanks dat de barcodescanner nog steeds in specifieke gevallen uitkomst kan bieden (denk aan winkels) nemen slimme mobiele technologie en apps het steeds verder over. Dit biedt kansen voor meer koppelingen tussen systemen en de integratie van sensoren (Industry/ Agriculture4.0), zodat kan worden bespaard op administratie en automatisch productinformatie kan worden geregistreerd en gedeeld in de keten.


Meer weten? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden!

Vraag hier de brochure of een live demo van Beam aan

* We delen nooit gebruikersgegevens met derden.
Bedankt! Uw aanvraag is ontvangen.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden.