Waarom steeds meer bedrijven kiezen voor RFID

RFID

1 september 2020

Dylan van der Schoor

Waarom RFID?

Kosten gaan voor de baten uit. Maar wat levert een RFID systeem nou eigenlijk op voor bedrijven? Waarom gebruiken steeds meer bedrijven RFID in plaats van papier of barcodes?


Door in- en uit te checken met je OV chipkaart (de tag!) weet het OV-systeem precies waar je op dat moment geweest bent (welke RFID reader). Dit is de essentie van elk RFID-systeem. Omdat de OV chipkaart gebruik maakt van NFC moet de kaart dichtbij de RFID paal gehouden worden. Bij UHF RFID is dit niet nodig. Ook op een paar meter afstand kunnen de labels van meerdere pallets of producten automatisch gelezen worden. Tevens zijn RFID tags uniek, en kunnen ze in tegenstelling tot barcodes niet per ongeluk meerdere keren worden gescand, waardoor het gescande aantal (de voorraad) altijd klopt.

"Minder administratie, minder fouten en minder zoeken naar producten"

RFID Tracking & Tracing

Steeds meer bedrijven gebruiken deze functionaliteit in hun voordeel om het inboeken, uitboeken en lokaliseren van voorraad te automatiseren. Zodra een pallet met producten binnen komt kan deze in een paar seconden automatisch worden gescand. Wanneer de pallet of producten daarna verplaatst worden, worden deze verplaatsingen automatisch geregistreerd. Ten eerste zorgt dit voor meer transparantie en kwaliteit. Voor producten in de ‘cool-chain’, zoals groente, fruit, bloemen en pharma is het essentieel dat er nauwkeurig wordt bijgehouden dat deze producten bij de juiste temperatuur worden bewaard en er geen fouten worden gemaakt. Met RFID zijn bedrijven altijd op de hoogte van de locatie van hun product en kunnen er meldingen worden gegeven als een product bij de verkeerde temperatuur dreigt te worden neergezet. Naast deze kwaliteitsverbetering besparen bedrijven zoals opslag-, overslag en exportbedrijven tijd en kosten door minder administratie, minder fouten, en minder zoeken naar producten.

Orders controleren met RFID

Tot slot is het mogelijk om automatisch - en binnen enkele seconden - te controleren of een order 100% klopt, voordat deze wordt verstuurd. Dit werkt alsvolgt:

  1. Elk product, bijvoorbeeld een doosje heeft een eigen, unieke RFID tag in de vorm van een stickeretiket. Hierop kunnen ook de kenmerken van het product worden geprint.
  2. Een order die uit 120 doosjes bestaat wordt geraapt en op een pallet gestapeld. Deze pallet wordt klaargezet voor exportcontrole.
  3. In plaats van het handmatig controleren van alle items of het scannen van barcodes wordt de order uit een lijst met orders op het touchscreen geselecteerd. Op het scherm verschijnen alle producten in de order. De order is nu klaar om gescand te worden.
  4. Door de order door de RFID orderscanner te rijden worden alle producten op de pallet gescand. Deze worden vervolgens op het scherm getoond. Producten die op de pallet thuishoren kleuren groen, missende producten kleuren geel en producten die niet in de order thuishoren kleuren rood. Zo kunnen fouten snel worden hersteld en zie je in een oogopslag of de order klaar is voor transport.
  5. Orders die zijn gescand zijn terug te vinden en doorzoekbaar, zodat altijd eenvoudig aan te tonen is welke producten op welk moment zijn gescand.

Meer weten over RFID en de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Lees verder

Efficiënt voorraadbeheer leidt tot kostenbesparing

March 19, 2024

De transformatie naar cloudbased voorraadbeheer

November 16, 2023

MT/Sprout: Innovatie van Beam Tracking schudt de agrosector op

July 23, 2023

Geïnteresseerd in onze oplossingen?
Praat vrijblijvend met onze sales afdeling en ontvang een gratis demo

Contact sales