Visie 2021: Als de techniek vóór de kweker werkt, kan hij zich weer richten op het vakmanschap

Blog

2 februari 2021

Dylan van der Schoor

Na een roerig jaar vol tegenslagen, uitdagingen en onzekerheid is het tijd om ook weer langzaam vooruit te kijken in de bollensector. In deze blog schrijven we over waar de sector staat, wat een echte innovatie is en waar wij anno 2021 de meeste kansen zien voor deze innovaties.

De regelgeving rondom gewasbestrijding, certificering, en kringlooplandbouw neemt elk jaar toe. Bovendien moet je als teler ook nog data verzamelen én gebruiken. Big-data wel te verstaan. Tegelijkertijd lijkt het voor niemand echt duidelijk wat dit betekent. Hoe verzamel je big-data? Waarmee verzamel je big-data? Hoe gebruik je big-data? En vooral: wat kan big-data je brengen?

Het vakmanschap van de bollenteler lijkt zo langzamerhand een beetje onder te sneeuwen.

"Begin zo klein en simpel mogelijk"

Het is hierdoor soms lastig om de voordelen van digitaliseringen big data te blijven zien. Maar laten we kort eens kijken naar hoe Spotify onze levens massaal veranderde:

Geen CD’s meer wisselen, geen discmans meezeulen, geen nieuwe CD’s meer kopen. In plaats daarvan heb je met één app voor een vaste prijs per maand toegang tot alle nieuwe muziek, nieuwe handige functies (die je data gebruiken!) en koppelingen met bijvoorbeeld je Sonos. Spotify maakt muziek luisteren zo voor iedereen onwijs makkelijk én toegankelijk.

Ook in de bollensector liggen kansen voor nieuwe digitale oplossingen. De kloof tussen de techniek en de dagelijkse praktijk is nog groot, maar dat betekent niet dat het ondernemers uit de sector ontbreekt aan visie en ambitie. Sterker nog, ondernemers die we over de jaren heen spraken zijn wel degelijk opzoek naar digitale oplossingen en innovaties. Ze moeten echter wel de dagelijkse praktijk makkelijker maken én het bedrijf klaarmaken voorde toekomst: de twee ingrediënten voor échte innovatie.

"We horen vaak: “We doen het al jaren zo, en dat gaat toch prima?”"

Als dit de eisen zijn aan een echte innovatie, waar zien we dan kansen voor deze innovaties anno 2021? En hoe overbruggen we die kloof tussen techniek en praktijk?  

Klein beginnen. Alles begint bij het digitaliseren van administratie: op het land, in de schuur en op kantoor. Op het land en in de schuur wordt nog veel papier gebruikt. Gelukkig is er steeds meer aanbod van simpele, gebruiksvriendelijke software om deze papieren lijstjes mee te vervangen. Begin zo klein en simpel mogelijk luidt hierbij het devies. Blijf bijvoorbeeld (als je dat deed) gewoon met krijt de soort op de kist schrijven, maar vervang wél alles lijstjes door een tablet.

Inzetten op cultuurverandering. Hoe digitaliseer je? Waarom is digitaliseren belangrijk? Wat kost het? En vooral: wat levert het me als bedrijf op? We horen vaak: “We doen het al jaren zo, en dat gaat toch prima?” Aan dit argument ligt volgens ons echter geen onwelwillendheid maar een gebrek aan duidelijkheid en perspectief ten grondslag. Gelukkig zijn er projecten zoals Bollenrevolutie 4.0 van de WUR met als doel het in de praktijk brengen van nieuwe innovaties op het land, in de schuur en in de verwerking. Ook brancheverenigingen, Greenports en ondernemersorganisaties kunnen helpen bij deze cultuurverandering in de sector. 

Laat de techniek het werk doen. Zoals we al schreven, maakt een echte innovatie het werk makkelijker. Eenmaal over op een digitale teeltadministratie of voorraadadministratie, wil je niet zelf nog moeten zoeken in al je data. Een goede tool geeft je overzicht en gemak, door je data te organiseren, overzichtelijk weer te geven of zelfs al voor je te analyseren.

Meer koppelingen. Je wilt niet in drie verschillende systemen dezelfde data invoeren, maar juist je partijen van het land tot aan verkoop kunnen volgen. De data van een partij is veelal versnipperd over verschillende systemen in de teelt, bewaring en verkoop. Je registreert bijvoorbeeld wel hoeveel je spuit per RR, maar ziet niet in hetzelfde systeem welke partijen op dit stuk land stonden. Of je weet wel in welke cel een partij stond, maar ziet niet direct het temperatuur- en RV-verloop van die cel erbij. Door meer slimme koppelingen verwachten we (ook bij Beam!) in 2021 minder werk en meer inzicht op partijniveau.

Nieuwe technieken. Tot slot zien we voor de toekomst veel nieuwe kansen voor nieuwe technieken. Door nieuwe satellieten met speciale camera’s kan informatie worden verzameld over bodemvochtgehalte, ziektes en gewasontwikkeling. Daarnaast wordt software steeds sneller en krachtiger. Dit zorgt ervoor dat AI steeds breder inzetbaar is om bijvoorbeeld bollen te sorteren met camera’s of camera-gestuurd te spuiten of te schoffelen. Ook zullen door deze sprong in software apps steeds slimmer worden en verbanden zien die wij mensen niet kunnen zien. Door het koppelen van teelt-, klimaat- en voorraad software ontstaan bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden om de opbrengst beter te voorspellen, fusarium te beperken of aanbevelingen te doen over het optimale rooi-moment op basis van de weersomstandigheden.

Ondanks de huidige situatie, liggen er dus kansen voor de toepassing van nieuwe innovaties. Het is mooi als nieuwe technologie bloembollenbedrijven in de dagelijkse praktijk verder brengt. Door een open blik vanuit de sector en nauwe samenwerking met tech-bedrijven geloven we dat we de kloof kunnen dichten.

Als de techniek vóór de kweker werkt, kan hij zich weer richten op het vakmanschap.

Vraag hier de brochure of een live demo van Beam aan

* We delen nooit gebruikersgegevens met derden.
Bedankt! Uw aanvraag is ontvangen.
Oeps! Er is iets misgegaan bij het verzenden.